se dkno fiuk de

Hantera ilska och aggression

Mer om ilska och aggression

Upplever du din ilska som ett problem?
Ja
Nej

Vanliga frågor om ilska

 

Hur slipper jag min ilska?

Det går aldrig att fullständigt bli fri från ilska, ilska är en naturlig känsla inom oss som rätt använd också är en konstruktiv kraft.

 

Fysiskt arbete kan hjälpa att få ur sig lite av sina  aggressioner

 

Hur blir jag av med aggression och hat?

Det finns inte ett rätt svar på denna fråga, flera faktor behöver vägas in så som: hur du reagerar på ilska, vänder du den utåt eller inåt, vad känner du ilska inför, hur mycket måste du kontroll respektive hur mycket kan då låta ilskan "ha sin gång".

Därför behöver olika personer, olika strategier för att hantera sin ilska. Ett första steg när det gäller hanterandt av känslor att ta reda på var just du befinner dig, vilka dina behov är.

hur blir jag av med ilskan

Jag känner mig så dum och misslyckad när jag blir arg, jag skäms för att jag får dessa destruktivatankar, hur gör jag mig av med dem?

Att känna sig misslyckad och dum och skämmas för sin egen ilska, innebär ofta att ilskan istället riktas inåt, det är mig det är fel på. Man skuldbelägger och känner sig skamsen och misslyckad, sluta med de!

Genom att hantera dessa känslor som vad de är känslor, så godtar man att visst det är så jag känner just nu, du känner att barnen, sambon eller vad det nu kan vara känns outhärdlig, men vad som är viktigt är att inte dina handlingar blint styrs av ilskekänslan och att du inte klandrar dig själv för att ha dessa känslor, som vi alla har från gång till gång.

Men om dessa känslor är ständigt återkommande och knutna till en vis person eller ett beteende, vilka de oftast är, behöver du även på sikt, fråga dig själv: Vad är det som utlöser dessa känslor i mig?

Det är lättare att få bukt med instängd ilska genom att dela den med andra, men ilska får ofta andra att reagera med rädsla, därför kan det ofta vara lämpligt att söka upp någon professionell person att tala om sin ilska med, ex en terapeft, kurator eller präst.

 

När jag blir arg, blir det svart och jag vill slå in pannbenet på närmsta person, vad ska jag göra?när ilskan går överstyr

En del människor har starkare ilskekänslor än andra och en del upplever att det har väldigt svårt att kontrollera sina impulser. I grund och botten handlar allt hanterande av ilska om att bli mästare över sina ilskeimpulser.

För att komma tillrätta med problem där man upplever sig själv som en fara för andra, behövs oftast professionellhjälp. Det finns både terapi och självhjälpsgrupper att tillgå. Ett första mål är att hjälpa dig upptäcka ilskan i tid, så att både du och din omgivning undgår att fysikt skadas.

 

 ^  Tillbaka till början av sidan

 

Vad blir du arg på? Hur hantera du din ilska? Berätta!